ALLMÄNTANDVÅRD

ALLMÄNTANDVÅRD- BÖRJA MED BRA TANDVÅRD

Rädd för att besöka tandläkaren?

Om du inte gillar att gå till tandläkaren för att du är rädd kan vi hjälpa dig! Vårt tandläkarteam har arbetat med patienter som har dentofobi. Sigtuna Dental erbjuder professionell tandvård inklusive kontroller, munhälsokonsultationer och nödvändig tandvård. Vårt mål är att hjälpa dig att behålla ett sunt och vackert leende hela livet.

Bild- Friskt leende

ALLMÄNTANDVÅRD

Tandvärk

Tandvärk kan orsakas av olika problem. Muntlig undersökning kan hjälpa till att fastställa orsaken.

Trasig tand

Trasiga tänder kan behandlas antingen med kosmetisk fyllning som komposit eller keramisk konstruktion som tandkrona i Emax eller zirkonium.

Karies

Vi använder modern teknik för att upptäcka karies i de tidigaste stadierna, rädda och bevara dina tänder.

Plackkontroll

Din tandhygienist hjälper dig med plackkontroll och ger dig en behandlingsplan för att undvika tandköttssjukdomar.


Allmäntandvård: Skötsel av Dina Tänder för Livslång Hälsa

En hälsosam kommer att vara en grundläggande komponent för vår allmänna hälsa och välbefinnande. Att ta hand om våra tänder och tandkött är inte bara estetiskt viktigt, utan det påverkar även vår förmåga att tala, äta och leva ett smärtfritt och lyckligt liv. I den här artikeln kommer vi att utforska vikten av allmäntandvård och dela med oss ​​av tips och råd för att bevara dina tänder i optimalt skick genom hela livet.

Vad är Allmäntandvård?

Allmäntandvård, även känd som förebyggande tandvård, är den gren som berörs av tandvården innan de uppstår och bevara din orala tandvård. Det omfattar en rad olika åtgärder och rutiner som syftar till att hålla dina tänder och tandkött friska. Här är några viktiga delar av allmäntandvård:

1. Tandborstning

Tandborstning är en av de mest grundläggande och viktiga aspekterna av allmäntandvård. Du bör borsta dina tänder minst två gånger om dagen, morgon och kväll, med en fluorerad tandkräm. Använd en mjukborste och se till att borsta i minst två minuter för att rengöra alla ytor av dina tänder.

2. Tandtråd

Tandborstning ensam kan inte rengöra de trånga utrymmena mellan dina tänder. Använd tandtråd dagligen för att ta bort matrister och plack som kan orsaka karies och tandköttsproblem.

3. Munskölj

Munskölj kan vara ett användbart komplement till din tandborstning och tandtråd. Välj en antiseptisk munskölj eller en som innehåller fluor för att hjälpa till att stärka dina tänder och bekämpa bakterier i munnen.

4. Hälsosam kost

Din kost spelar en stor roll i din oralhälsa. Undvik överdriven konsumtion av sockerhaltiga och sura livsmedel, eftersom dessa kan främja karies. Ät en balanserad kost med massor av frukt, grönsaker och mejeriprodukter för att få de nödvändiga näringsämnena för starka tänder och tandkött.

5. Regelbundna tandläkarbesök

Att besöka din tandläkare regelbundet är en av de viktigaste aspekterna av allmäntandvård. Din tandläkare kan upptäcka och behandla tandproblem i ett tidigt skede innan de blir allvarliga. För de flesta människor rekommenderas det att besöka tandläkaren var sjätte månad, men dina tandläkares rekommendationer kan variera baserat på din individuella hälsa och behov.

Fördelarna med Allmäntandvård

Nu när vi har tittat på vad allmäntandvård innebär, låter oss utforska de många fördelarna med att upprätthålla en god oralhälsa:

1. Förebyggande av tandproblem

Genom att borsta, tandtråda och sköta din mun regelbundet minskar du risken för karies, tandlossning och andra tandproblem. Detta sparar inte bara pengar på tandläkarbesök och behandlingar, utan det minskar också smärta och obehag.

2. Förbättrad allmän hälsa

Det finns ett nära samband mellan oral hälsa och allmän hälsa. Muninfektioner och inflammatoriska tillstånd kan påverka resten av kroppen och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och andra hälsoproblem.

3. Ökad självförtroende

En hälsosam och vacker leende kan öka ditt självförtroende och självkänsla. Människor som är nöjda med sitt leende är oftast mer benägna att le och vara sociala, vilket kan förbättra deras livskvalitet.

4. Bättre matsmältning

Tänderna är det första steget i matsmältningen, och om de inte fungerar ordentligt kan det påverka hur du äter och smälter maten. En bra oral hälsa främjar en bättre matsmältning och näringsupptag.

5. Minskad risk för tandvårdsrädsla

Människor som regelbundet besöker tandläkaren från tidig ålder har oftast mindre rädsla för tandvård. Genom att introducera barn i tandvårdsrutiner och göra tandkarbesök till en positiv upplevelse kan du hjälpa till att hjälpa tandvårdsrädsla senare i livet.

Tandvård Genom Livet

Allmäntandvård är en livslångt åtagande. Från barndomen till ålderdomen måste du fortsätta att vårda dina tänder och tandkött för att upprätthålla god oral hälsa. Här är några specifika tips för olika åldersgrupper:

1. Ladugård

 • Börja borsta barnets tänder så snart de bryter fram med en mjuk tandborste.
 • Hjälp ditt barn med tandborstningen tills de är nog gamla för att göra det själva (vanligtvis vid 6 års ålder).
 • Undvik flaskor med söta drycker vid läggdags, och sluta använda nappflaskan när barnet är runt ett år gammalt.

2. Tonåringar

 • Tonåringar kan vara sårbara för karies på grund av kostvanor och bristande tandborstningsrutiner. Hjälp dem att fokusera på goda vanor.
 • Använd fluorerad tandkräm för att förstärka deras tänder under tillväxten.
 • Tala med din tandläkare om eventuellt behov av tandställning eller andra ortodontiska behandlingar.

3. Vuxna

 • Fortsätt att borsta och tandtråda regelbundet.
 • Tänk på att vissa mediciner och sjukdomar kan påverka din oral hälsa, så håll din tandläkare informerad om din medicinska historia.
 • Överväg tandblekning eller kosmetisk behandling om du är missnöjd med ditt leende.

4. Äldre vuxna

 • Fortsätt med regelbundna tandläkarbesök och se till att ditt tandläkarbesök inkluderar en grundlig kontroll av dina tandproteser om du har några.
 • Eftersom risken för tandköttsproblem ökar med åldern är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på tandköttsvård.

Slutsats

Allmäntandvård är nyckeln till en långvarig oral hälsa och en bättre livskvalitet. Genom att följa enkla rutiner som tandborstning, tandrådning, hälsosam kost och regelbundna tandläkarbesök kan du bevara dina tänder och tandkött genom hela livet. Investera i din oral hälsa idag för att njuta av fördelarna av en vackert leende och en smärtfri mun imorgon och i framtiden.