Behöver du Akut Tandvård i Sigtuna?

Ring 0859440225

Tveka inte att söka brådskande tandvård om du upplever något av följande symtom:

 • Tandvärk eller blödning i tandköttet
 • Trasig tand eller käke
 • Förlorad tandfyllning eller krona
Bild-Tandvärk

Ring 0859440225

Akut tandvård

Öppettider

Måndag-Fredag: 08:30-16.30 Lördag: 09:00-12:00

Silvertorget 12-14

193 41, Sigtuna


Akut Tandvård: Att Hantera Oväntade Tandproblem

Tänder är en viktig del av vår fysiska hälsa och välbefinnande, och när något går fel med våra tänder kan det vara smärtsamt och oroande. Akuta tandproblem kan uppstå när du minst förväntar dig det och kräver omedelbar uppmärksamhet. I den här artikeln kommer vi att utforska akut tandvård, vad det innebär, vilka vanliga tandproblem som kan kräva akut behandling och hur du kan hantera dem.

Vad är akut tandvård?

Akut tandvård syftar till att behandla plötsliga och allvarliga tandproblem som orsakar smärta eller hotar tandens hälsa. Dessa problem kan uppstå av olika skäl, inklusive trauma, infektion eller andra olyckor. Akut tandvård är nödvändig för att lindra smärta och förhindra att tillståndet försämras.

Vanliga orsaker till akuta tandproblem:

 1. Tandvärk: En av de vanligaste anledningarna till att människor söker akut tandvård är tandvärk. Tandvärk kan vara resultatet av karies (hål i tänderna), tanderosion eller tandköttsinfektioner.
 2. Trauma: Slag, fall eller olyckor kan skada tänderna och orsaka brott, sprickor eller tandlossning. Denna typ av trauma kräver omedelbar uppmärksamhet från en tandläkare.
 3. Infektion: Tandinfektioner kan vara mycket smärtsamma och farliga om de inte behandlas snabbt. De kan orsaka svullnad, feber och allvarlig smärta.
 4. Förlorade eller lösa tänder: Om du har förlorat en tand helt eller om en tand har blivit lös på grund av trauma eller annan anledning, är det viktigt att omedelbart söka tandvård för att försöka rädda tanden.
 5. Akut tandlossning: Om du har en tand som är helt loss eller nästan loss är detta en akut situation som kräver omedelbar tandvård. Ju snabbare du agerar, desto bättre är chanserna att rädda tanden.

Hur man hanterar akuta tandproblem:

När du står inför ett akut tandproblem är det viktigt att du vet hur du ska agera för att minimera smärta och skador. Här är några steg att följa:

 1. Kontakta en tandläkare: Det första steget är att kontakta en tandläkare så snart som möjligt. Berätta om din situation och försök få en akut tid. Många tandläkarmottagningar har speciella tider avsatta för akuta fall.
 2. Lindra smärta: Om du har tandvärk kan du försöka lindra smärtan med receptfria smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen. Använd alltid läkemedlen enligt anvisningarna och rådgör med din tandläkare om du är osäker.
 3. Spara eventuella tandfragment: Om en tand har skadats och det finns fragment av tanden kvar, försök att spara dem. Skölj dem försiktigt i mjölk eller saltvatten och ta med dem till tandläkaren. Det är möjligt att de kan användas för att reparera tanden.
 4. Stoppa blödning: Om du har tandköttsblödning eller blödning från en skadad tand, använd en ren trasa eller gasbinda för att försiktigt trycka mot området för att stoppa blödningen. Undvik att använda papper, eftersom det kan fastna i såret.
 5. Undvik att bita hårt: Om du har en lös tand eller en skadad tand, undvik att tugga på den sidan av munnen och undvik att använda tanden så mycket som möjligt tills du har konsulterat en tandläkare.
 6. Följ tandläkarens råd: När du besöker din tandläkare kommer de att bedöma din situation och föreslå lämplig behandling. Följ deras råd noggrant för att säkerställa att du får den bästa möjliga vården.

Förebyggande åtgärder för att undvika akuta tandproblem:

Även om akuta tandproblem kan uppstå utan förvarning, finns det förebyggande åtgärder du kan vidta för att minska risken för sådana situationer:

 1. Regelbunden tandvård: Gå till din tandläkare för regelbundna kontroller och rengöringar. Tidig upptäckt av tandproblem kan förhindra att de blir akuta.
 2. Bär en tandskydd: Om du är aktiv inom sport där risk för tandskador är hög, överväg att bära en tandskydd för att skydda dina tänder.
 3. Undvik att använda tänderna som verktyg: Använd aldrig dina tänder för att öppna förpackningar eller bita av saker som är för hårda. Detta kan leda till skador.
 4. Borsta och använd tandtråd regelbundet: Håll din mun ren genom att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd dagligen för att ta bort plack och matrester.
 5. Undvik överdriven konsumtion av socker: Minska intaget av sockerrika livsmedel och drycker för att minska risken för karies.

Sammanfattning:

Akut tandvård är nödvändig för att hantera oväntade tandproblem som kan vara smärtsamma och skadliga om de inte behandlas snabbt. Det är viktigt att veta hur man hanterar akuta tandproblem och att följa förebyggande åtgärder för att minimera risken för sådana situationer. Kom ihåg att kontakta en tandläkare så snart som möjligt om du står inför ett akut tandproblem för att få den bästa möjliga vården och lindring från smärta. Tänderna är en värdefull del av vår hälsa, och det är viktigt att ta hand om dem på bästa sätt.