TANDKRONOR OCH BROAR

Ett friskt och vackert leenade med

Tandkrona och bro

Tandkrona är en idealisk lösning för att återuppbygga en skadad tand. Tandbrygga används för att ersätta en saknad tand.

Tandkronor kan till och med användas för att ändra form, storlek, färg och symmetri på tänderna och leendet.

Tandkronor och Tandbroar

Naturligt utseende

Anpassad för att matcha dina tänder.

Smärtfri

Ingen smärta är inblandad i proceduren.

Fläckbeständig

Extremt motståndskraftig mot fläckar.

Långvarig

Tandkronan kan hålla en livstid.

Tandkronor och Tandbroar: En Omfattande Guide till Tandrestaurering

Ett leende är en universell uttrycksform för glädje, självförtroende och välbefinnande. Det är en symbol för positivitet och inbjuder till positiva sociala interaktioner. Dessvärre kan olika tandproblem påverka vår förmåga att le med självförtroende. Tandkronor och tandbroar är två avancerade tandvårdslösningar som kan hjälpa till att återställa ditt leende och ditt självförtroende. I den här djupgående guiden kommer vi att utforska allt du behöver veta om tandkronor och tandbroar, från deras syften och fördelar till de olika materialen, behandlingsprocessen och eftervården.

Tandkronor och Tandbroar: Vad är Det?

För att börja förstå vikten av tandkronor och tandbroar, låt oss först definiera dessa två tandvårdstermer:

 1. Tandkronor: En tandkrona, även känd som en tandkappa eller täckkrona, är en individuell tandskydd som placeras över en skadad, svag eller missfärgad tand. Syftet med en tandkrona är att återställa tandens styrka, form och funktion. Tandkronor kan vara tillverkade av olika material, inklusive porslin, keramik, metall (såsom guld eller legeringar) eller en kombination av dessa material. Dessa används ofta för att behandla allvarlig karies, sprickor, missfärgningar eller efter rotbehandling.
 2. Tandbroar: En tandbro är en fast protes som används för att ersätta en eller flera saknade tänder. En typisk tandbro består av två eller flera kronor, kända som ankartänder, som placeras på de intilliggande tänderna. Mellan ankartänderna finns en konstgjord tand, kallad pontic, som fyller ut det saknade utrymmet där den ursprungliga tanden var förlorad. Tandbroar är utformade för att återställa både utseende och funktion.

Fördelar med Tandkronor och Tandbroar

Det finns flera övervägande fördelar med att välja tandkronor och tandbroar som tandvårdslösningar:

 1. Förbättrat Utseende: Tandkronor och tandbroar är utformade för att förbättra ditt leende genom att täcka missfärgningar, ojämnheter och andra kosmetiska problem.
 2. Återställd Funktion: Dessa behandlingar återställer ditt bett och din talförmåga, vilket gör det möjligt för dig att tugga och prata normalt igen.
 3. Hållbarhet: Tandkronor och tandbroar är kända för sin hållbarhet och kan variera i livslängd beroende på materialval och skötsel.
 4. Bevarande av Tandstruktur: Tandkronor kräver oftast endast borttagning av en del av den skadade tandens struktur, vilket kan vara mindre omfattande än alternativ som tandimplantat.
 5. Estetisk Anpassning: Kronor och broar kan anpassas för att matcha färgen, formen och storleken på dina naturliga tänder, vilket ger ett naturligt utseende resultat.

Materialval för Tandkronor och Tandbroar

Valet av material är en viktig faktor när det gäller att välja rätt typ av tandkronor eller tandbroar. Här är några vanliga materialval och deras egenskaper:

 1. Porslin eller Keramik: Dessa material är populära på grund av deras naturliga estetik. De liknar dina naturliga tänder och är därför idealiska för synliga tänder.
 2. Metalllegeringar: Metallkronor, ofta gjorda av guld eller andra legeringar, är kända för sin hållbarhet och styrka. De används ibland för de bakre tänderna där estetik är mindre viktig.
 3. Porslin över metall (Porslinsklätt stål): Denna typ av krona kombinerar estetik med hållbarhet genom att ha en keramisk yta ovanpå en metallkärna. Det ger utmärkt styrka samtidigt som det ser naturligt ut.
 4. Helkeramik: Dessa kronor är helt icke-metalliska och erbjuder utmärkt estetik, särskilt för synliga tänder. De är också allergivänliga.

Behandlingsprocessen för Tandkronor och Tandbroar

Att få tandkronor eller tandbroar innebär flera steg och kräver samarbete mellan dig och din tandläkare. Här är en översikt över behandlingsprocessen:

 1. Konsultation och Utvärdering: Din första steg är att träffa din tandläkare för en grundlig utvärdering. Under denna konsultation kommer din tandläkare att bedöma din tandhälsa, diskutera dina mål och förväntningar samt utföra nödvändiga röntgenundersökningar.
 2. Förberedelse av Tänder: Om du får en tandkrona, måste den skadade tanden förberedas genom att ta bort eventuell skadad vävnad. För tandbroar måste ankartänderna också förberedas genom att slipas ner för att ge plats för kronor.
 3. Avtryckstagning: Efter att dina tänder är förberedda, tar din tandläkare avtryck av dem. Dessa avtryck används för att skapa skräddarsydda tandkronor eller tandbroar som passar perfekt i din mun.
 4. Tillfälliga Restaureringar: Medan dina permanenta kronor eller broar tillverkas, kan du få tillfälliga restaureringar för att skydda dina förberedda tänder.
 5. Anpassning och Montering: När dina permanenta tandkronor eller tandbroar är färdiga, kommer de att anpassas och monteras noggrant för att säkerställa rätt passform och estetik.
 6. Slutförande och Skötselråd: Din tandläkare kommer att avsluta behandlingen genom att justera och polera dina nya kronor eller broar. De kommer också att ge dig råd om hur du tar hand om dem för att säkerställa deras hållbarhet och långsiktiga framgång.

Kostnad för Tandkronor och Tandbroar

Kostnaden för tandkronor och tandbroar varierar beroende på flera faktorer:

 1. Material: Valet av material påverkar priset. Porslin eller keramik är oftast dyrare än metallalternativ.
 2. Antal Tänder: Att ersätta flera tänder med en bro kommer att kosta mer än att bara ersätta en tand med en krona.
 3. Tandläkarens Erfarenhet: Kvaliteten på din tandläkares arbete kan också påverka priset.
 4. Geografisk Plats: Priserna kan variera beroende på var du befinner dig geografiskt.
 5. Försäkring: Din tandvårdsförsäkring kan täcka en del av kostnaden, så se till att kolla med din försäkringsleverantör.

Skötsel av Tandkronor och Tandbroar

För att förlänga livslängden och bibehålla utseendet på dina tandkronor och tandbroar, måste du ta hand om dem noggrant. Här är några grundläggande skötselråd:

 1. Borsta och Använd Tandtråd Regelbundet: Fortsätt att borsta och använda tandtråd som du gör för dina naturliga tänder. Rengöringen är avgörande för att förhindra tandsten och kariesbildning runt kronor och broar.
 2. Undvik Hårda Föremål: Undvik att tugga på hårda föremål som istärningar eller naglar, eftersom det kan skada dina restaureringar.
 3. Gå till Tandläkaren Regelbundet: Fortsätt att besöka din tandläkare för regelbundna kontroller och rengöringar för att övervaka tillståndet för dina tandkronor och tandbroar.
 4. Undvik Skadliga Vanor: Sluta röka och minska intaget av färgade drycker som kaffe och rött vin, eftersom dessa kan fläcka dina restaureringar.

Slutsatser

Tandkronor och tandbroar är två effektiva tandvårdslösningar som kan hjälpa dig att återfå ditt leende och ditt självförtroende. Genom att förstå fördelarna, behandlingsprocessen och skötselråden, kan du fatta informerade beslut om ditt tandvårdsbehov. Kom ihåg att konsultera din tandläkare för att få skräddarsydda rekommendationer och en individuell behandlingsplan. Med rätt vård och underhåll kan dina tandkronor och tandbroar ge dig ett strålande leende som varar i många år framöver. Tveka inte att kontakta din tandläkare för att diskutera om tandkronor eller tandbroar kan vara rätt alternativ för dig och din tandhälsa. Ett vackert leende är en investering i din livskvalitet och ditt välbefinnande.